Чистка оптики

У разі забруднення поверхні об'єктива пилом, жирними відбитками, засохлими краплями морської води або слини, її доведеться чистити, використовуючи спеціальні набори для чищення фотографічної оптики, випускаються багатьма виробниками. В фотомагазинах такі набори є у великому асортименті і коштують порівнянно недорого.

До складу наборів для чищення оптики зазвичай входять:

- спеціальна м'яка безворсова тканина, що має додаткову  антистатичну обробку;

- флакон із спеціальним розчинником, не пошкоджує просвітлююче покриття фільтрів і об'єктивів;

- пачка аркушів спеціальнго паперу для чищення;

- груша і пензлик для сухого чищення об'єктива.

Для чого це все? Як краще застосовувати складові таких наборів?

Цим ми зараз і займемося більш докладно.

Почнемо з головного

З об'єктивами слід поводитися обережно і акуратно, адже від стану їх лінз залежить і якість зображення в підсумку. Зберігати оптику потрібно в чистоті - забруднення не тільки збільшують світлорозсіювання об'єктива (і, як наслідок, призводять до падіння контрасту зображення), але і можуть призводити до пошкодження поверхонь лінз. Еталон чистоти - це новий об'єктив з коробки, яким ще ніхто не користувався.

Але навколишнє середовище істотно відрізняється від атмосфери всередині такої коробки. І цілком природно, що при активному використанні фотоапаратури оптичні поверхні об'єктива з часом можуть забруднюватися. У першу чергу страждає передня лінза. Її можуть забруднювати частинки пилу, крапельки слини чи води, жирні пальці. Тож, рано чи пізно, об'єктив потрібно буде чистити.

Ніжне чищення об'єктива

Очистити поверхню лінз об'єктива від незначної кількості пилу або інших сухих забруднень найпростіше струменем повітря з груші (або, що краще - скориставшись балончиком зі стисненим повітрям). Чищення об'єктива обдуванням - найлагідніший варіант для лінз. Більш помітне "сміття" можна вимести м'яким сухим чистим пензликом. Саме з обдування завжди слід починати чищення об'єктива.

Сухе протирання

При незначному забрудненні (найчастіше це жирні відбитки пальців) процес чищення буде складатися з двох етапів.

Спочатку - обдув струменем повітря з груші або балончика зі стисненим повітрям. Жирові забруднення, що залишилися після обдуву та вимітання сухого сміття пензлем, достатньо протерти м'якою микрофибровой ганчірочкою-серветкою. Вона вбере жир, практично не залишаючи слідів на лінзі. Протирання найкраще робити спіральними рухами від центру лінзи до її країв. Якщо з першого разу бажаної чистоти досягти не вдалося - повторюємо процес, використовуючи інший (чистий) край серветки. При цьому не забуваємо, що ганчірочка прибирає жир тільки один раз. Наступного разу всмоктаний нею раніше жир буде розмазаний поверхнею лінзи.

До речі, саме для сухого видалення незначних забруднень жирового характеру застосовується широко розрекламований у вузьких колах чудодійний канадський "очищуючий олівець" LensPen.

Волога чистка

У "клінічних" випадках сильного забруднення очищення поверхні об'єктива краще проводити в кілька етапів:

1. Спочатку сдуваем дрібний пил (грушею або стисненим повітрям з балончика).

2. Пензликом "вимітаємо" більш помітний пил.

3. Помітні жирні забруднення (ті ж відбитки жирних пальців, наприклад) можна протерти спеціальним протиральним папером або м'якою сухою чистою ганчірочкою.

Важливо: протиральні папірці, серветки та ганчірочки - речі одноразові, тому використані аркуші паперу відразу ж безжально викидаємо, повторно застосовувати їх немає сенсу. Життя ганчірочки не так швидкоплинне - у неї чотири кути, тож  їх можна використовувати один за одним. Але теж - лише по одному разу!

4. Наступний етап - вологе чищення. Трохи змочуємо в розчиннику один куточок чистої серветки з протиральної тканини. Трохи вологою серветкою розчиняємо і змиваємо забруднення спіральними рухами від країв до центру. Потім іншою (сухою і невикористаною раніше) ділянкою тканини прибираємо вологу та розчинений бруд. Після цього поверхню лінзи знову протираємо сухою чистою ділянкою серветки спіральними рухами від центру до країв лінзи.

Важливо: тканина повинна бути ледь вологою, але ні в якому разі не мокрою!

У разі потреби весь цей цикл операцій доведеться повторити ще раз.

Правильні матеріали та інструменти

Зайвий раз акцентуємо вашу увагу на тому, що для чищення оптики слід брати спеціально призначені саме для цього інструменти і матеріали. Це стосується груш, балончиків зі стисненим повітрям, пензликів, а також - ганчірочок, серветок, папірців і рідин для протирання. Волога чистка оптичних поверхонь об'єктива – це операція, що вимагає досвіду і застосування спеціально призначених для цього засобів. До використання "замінників" слід підходити дуже обережно. Приміром, груша з аптеки буде пересипана тальком, що засмічує лінзи. Вологі серветки для протирання окулярів або РК-моніторів можуть залишати на поверхні лінз розводи та залишки, або розчиняти просвітлююче покриття.

Забороняється використання побутових або промислових розчинників, сажі, замшевих серветок, гігієнічних паперових серветок. Не варто експериментувати і з іншими предметами і речовинами, які можуть призвести до пошкодження просвітлюючого покриття об'єктива, матеріалу і покриття оправи, цілісності оптичних елементів і інших непередбачених, але малоприємних наслідків.

У випадку найменших сумнівів або невпевненості в своїх силах, ми рекомендуємо довірити операцію з очищення забрудненого об'єктива кваліфікованим фахівцям сервіс-центрів, що обслуговують фотоапаратуру та оптику.

Важливе зауваження для "чистюль"

Будь-яке, навіть найакуратніше, контактне чищення поверхонь лінз (протирання ганчіркою або папером) залишає після себе мікроподряпини на просвітлюючім покритті.

Так, це дійсно дуже маленькі подряпини. Фактично непомітні. Але, як кажуть, вода камінь точить". З часом мікроподряпини складаються і погіршення якості зображення стає все більш і більш помітним. Тому не треба протирати об'єктив зайво часто, без наявної необхідності, "про всяк випадок". Ну а якщо умови зйомки все ж очікуються не дуже стерильні, то якісний захисний світлофільтр та глибока бленда дозволять максимально захистити передню лінзу вашого об'єктива як від самих забруднень, так і від наслідків чищення.

Сергій Дубільер (с) 2013

Коментарі (0)