День народжения фотографії

7 січня - всенародне свято, день народження ФОТОГРАФІЇ!
Всенародний - адже хто зараз не фотограф? Дакфейс-самостріл - це теж, формально, фотографія!

В цей день в соціальних мережах прийнято постити фотографію Нисефора Ньепса 1826 року "Вигляд з вікна на пташиний двір" замість звичних в інші дні няшних котиків, квітчастих імпортних пейзажиків та міцно відфотошоплених знімків дівчат з дуже загадковим виразом обличчя.

Але ж сама дата 7 січня цієї фотографії стосується вельми опосередковано.

Насправді 7 січня 1839 року секретар Паризької Академії наук Домінік Франсуа Араго на засіданні Академії урочисто доповів вченому зібранню про дивовижний винахід партнера Нисефора Ньепса, Луї Дагера, заявивши, що "відтепер промінь сонця став слухняним малювальником навколишньої дійсності". Вчені схвально сприйняли звістку, і цей день назавжди увійшов в історію як день народження фотографії. У серпні того ж року Араго від імені Академії виступив в палаті депутатів французького парламенту, де було прийнято рішення зробити фотографію надбанням народу, а Дагеру і спадкоємцям Ньепса призначити за винахід довічну пенсію.

А фотографія Дагера, демонструючи яку Араго оголошував академікам про винахід нового способу створення зображення - це "Натюрморт в музеї": 

Коментарі (0)